Favrskov Kommune: Uenighed om borgerinddragelse

I Favrskov Kommune har der altid været borgerinddragelse, når de folkevalgte kommunalpolitikere skal have forslag til de kommende budgetforhandlinger. Der er dog en dyb uenighed politikerne iblandt, hvad og hvor meget borgerne skal inddrages i.

Af: Mads Hyldgaard Sejr Jespersen

Hvad og hvor meget skal borgere i Favrskov Kommune inddrages i byrådets processer? Spørger man Thake Fogh Cordt, der er Enhedslistens eneste repræsentant i Favrskovs byråd, så mener han helt klart, at borgerne skal inddrages mere – også i budgetforhandlingerne. Det er dog slet ikke den vej flere af de andre byrådsmedlemmer vil.

”I De Konservative mener vi, at vi bør have borgerne ind tidligere i budgetprocessen, måske allerede i forslagsprocessen. Så får forvaltningen mulighed for at arbejde med forslagene”

Charlotte Green (C)

Charlotte Green, der er byrådsmedlem for De Konservative, mener, at borgerne primært skal inddrages i form af forslag til byrådspolitikkerne og deres videre proces for budgetforhandlingerne i kommunen. Charlotte Green er ikke meget for at borgerne decideret skal inddrages i form af borgermøder under selve budgetforhandlingerne, da det mere er en lukket proces for politikerne og forvaltningen. Det mener hun dog ikke holder borgerne uden for indflydelse:

”Jamen folk kan jo skrive direkte til os eller som et læserbrev under selve beslutningsprocessen”, siger Charlotte Green.

Charlotte Green har siddet i byrådet for De Konservative i Favrskov Kommune siden 2017. Video: Oscar Vesterlund

Den lukkede proces

Der er ingen af parterne, der er direkte imod mere borgerinddragelse. Forskellen er dog blot, at Thake gerne ser en mere åben proces under budgetbeslutningerne:

”Præmissen er lidt forkert. Borgerinddragelse er ikke kun forslag, det er lige så vigtigt at få diskuteret budgettet. På den måde har vi også en fælles forståelse af tingene”, siger Thake Fogh Cordt og fortsætter:

”Det giver god mening at inddrage borgerne så meget som muligt. Det giver typisk også bedre beslutninger”.

Ideen forstår Charlotte Green godt, men hun er dog stadig uenig, da hun frygter, at sådanne møder vil ende ud i diskussioner med dem, der er imod konkrete besparelser på visse områder, og ikke hvordan Favrskov Kommune får budgettet til at gå op:

”Hvis man først inddrager borgerne i beslutningsprocessen, risikerer vi at komme til at diskutere for og imod besparelsesområder, og ikke forslag.”, siger Charlotte Green.

Hun tilføjer også – og minder om – at der ikke desto mindre er processer, der skal overholdes:

”Det er nu engang sådan, at det er politikkerne, der skal træffe en beslutning, og borgmesteren, der skal sende et færdiggjort budget ind senest d. 15. oktober”, siger Charlotte Green.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *