Psykiatrien bliver nedprioriteret

Psykiatrien er blevet er blevet gevaldigt nedprioriteret i den seneste årrække. Hele 13 procent i udgifter pr. patient er der blevet skåret. Det sker samtidig med, at der de seneste 20 år er sket en stigning på 60 procent af unge, der er kommet i psykiatrisk behandling.  

Af: Mads Hyldgaard Sejr Jespersen

Hvis Danmark prioriterede psykiatrien lige så højt som i Norge, så ville der årligt være 5,3 mia. kroner mere til området, siger forkvinde og regionsråds medlem i Region Midtjylland for psykiatri-listen, Rose-Marie Mollerup. Ifølge hende er den danske psykiatri langt fra blevet prioriteret højt nok.

“Der er ingen sammenhæng i stigningen af folk, der har brug for hjælp, og hvordan psykiatrien er blevet finansieret”, siger Rose-Marie Mollerup.

Nedprioritering resulterer i, at tallet af fejldiagnosticeringer er højere end det burde værre. Rose-Marie Mollerup lægger ikke skjul på, at der altid ville være en risiko for at blive fejldiagnosticeret, men hun er samtidig ikke i tvivl om, at psykiatrien med flere ressourcer og kompetencer kunne gøre det langt bedre.

Rose-Marie Mollerup: ”Der er givet garantier på noget, der ikke er personale nok til”

Ifølge forkvinden for psykiatri-listen, Rose-Marie Mollerup, er der en hel masse ting inden for psykiatrien, hvor det kunne gøres langt bedre. Blandt andet er det fundamentalt for Rose-Marie, at personalegrupper opkvalificeres, da det mangler rigtig meget. Lige nu sidder der nemlig mange ude i psykiatrien og varetager opgaver, som de ikke har kompetencerne til. Derfor mener Rose-Marie, at der skal ske en grundig opprioritering af den danske psykiatri, fordi det i sidste ende går ud over patienterne. Ifølge hende hjælper det ikke at give garantier på en hel masse, hvis ikke personalet ikke er dygtige nok.

Kan det der system egentlig hjælpe mig?

Rose-Marie Mollerup

Når man som patient overlader ansvaret til psykiatrien for at modtage behandling, fordi man ikke selv er i stand råde bod på ens psyke, så viser man også rigtig meget tillid til psykiatrien. Denne tillid mener Rose-Marie Mollerup er en af de store konsekvenser for nedprioriteringen.

Rose-Marie Mollerup siger: ”Psykiatrien kan have mange forskellige betydninger. Det ene er tilliden til systemet. Altså, kan det der system egentlig hjælpe mig nu?”.

Det er altså et problem for patienter at stole på psykiatrien fremadrettet, hvis de én gang er blevet svigtet. Det vil kunne få dem til at følge sig forkerte, fordi de bliver ”kastet” rundt i systemet, siger Rose-Marie Mollerup.

Aftale sikrer én milliard ekstra til sundhedsvæsenet

Oveni diskussionen omkring nedprioriteringen af den danske psykiatri har Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og kristendemokraterne indgået en ny aftale om en ’coronavinterpakke’, der ifølge politikerne skal give en ’saltvandsindsprøjtning’ til sundhedsvæsenet, der går imod endnu en hård vinter med corona. Helt præcis gives der én milliard ekstra til sundhedsvæsenet i 2022.  Beløbet bliver fordelt ud over regionerne, og det er op til regionerne selv at bestemme, hvad der skal prioriteres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *